Mer om Falsobordone – 2004

Falsobordones konsert Maravillosos e piadosos – Medeltida mirakelmusik från Iberiska halvön

Under medeltiden var mirakel och gudomliga ingripanden inte bara något man läste om i Bibeln; att Gud genom Jesus eller den Heliga Jungfrun kunde ingripa i människans vardag var ett faktum – åtminstone för dem som var tillräckligt starka i sin tro. Med tiden samlades en mängd berättelser och historier om detta; en del fick vi höra i denna konsert under Gladsaxdagen 2004!

Konserten bestod av både sånger och instrumentalmusik, främst hämtade ur två av de förnämaste medeltida musiksamlingar som överlevt till våra dagar:
Dels ”Cantigas de Santa Maria” som sammanställdes under slutet av 1200-talet vid det galiciska hovet och omfattar över 400 mirakelsånger, dels ”Llibre vermell” (”den röda boken”), en samling med pilgrimsmusik som användes vid klostret i Montserrat, ett populärt pilgrimsmål som dessutom låg strategiskt på vägen till S:t Jakobs grav i Santiago de Compostela. Musiken är alltså sakral men med en stark folklig anknytning; många av sångerna i Cantigas-samlingen har sin grund i folkliga melodier och kanske t.o.m. dansvisor! Detta avspeglas också i instrumentariet vi har valt att använda som blandar in både den himmelska harpan och den mera jordnära säckpipan…

Falsobordone består av Anna Rynefors (Rebec, säckpipa, slagverk och sång) och Erik Ask-Upmark (harpa, orgelportativ och medeltida säckpipor).
Falsobordone är en av landets få professionella medeltidsmusikensembler och grundades 1995. Musikaliskt har gruppen sin hemvist i 1200- och 1300-talens sydeuropeiska kulturländer, såsom Spanien, Frankrike och Italien. Såväl namnet ”Falsobordone” (som ursprungligen är en medeltida kompositionsteknik) som materialet till gruppens två CD-skivor kommer härifrån.

Läs mer om Falsobordone

På Gladsaxdagen 2007 återkom Falsobordone under namnet Dråm och ger en konsert tillsammans med Esk.

Gladsaxdagen år 2002 och 2003 gästades vi av Esk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.